ŞAFİİ el-UMM

SALAT

 

KİŞİ'NİN, TANIMADlĞI BİR TOPLULUĞA İMAM OLMASI

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Seferi ve mukim farkı olmaksızın bir topluluğun, tanımadıkları bir kişinin arkasında namazlarını kılmaları caizdir.

 

Eğer onlara imam olan şahsın Müslüman olup olmadığı şüphesine düşerlerse ... Zahirde müslim olduğu biliniyor ve bu hal üzere namazlarını kıldınyorsa, Müslüman olmadığı yolunda net bir haber gelmedikten sonra namazları caizdir.

 

Söz konusu şahıs, Müslüman olmadan önce kendileri tarafından tanınan biri idiyse -Müslüman olması halinde de bu durum kendilerine gizli kalmayacağı kuvvetli bir ihtimalolduğu için- şahsın namazı kıldığı mescidde yahut bir sahrada arkasında cemaat olup namazlarını kılmaları caiz olmaz. Ancak kendisine bunu sormaları gerekir: Namaz kıldırmadan önce Müslüman olup olmadığını yahut namazdan önce Müslüman olduğunu onlara kendisinin ilan etmesi gerekir. Eğer namazdan önce Müslüman olduğunu onlara ilan ederse, namazları geçerli sayılır.

 

Şirk ehli olduğunu bildikleri bir şahsın arkasında namaz kılanların, eğer şahsın namazdan önce Müslüman olduğu bilgisine sahip değillerse, namazdan sonra şahsın kendisi, namazdan önce Müslüman olduğunu onlara bildirse de namazları caiz olmaz. çünkü onlar, onun imam olmadan önce küfürden ayrıldığı ve imamlıktan önce Müslüman olduğu bilgisine sahip değiller.

 

Bir şahsın arkasında birçok kez namaz kıldıktan sonra, o şahıs onlara Müslüman olmadığını bildirirse yahut başka bir yerden Müslüman olmadığını öğrenirlerse, söz konusu şahsın arkasında kıldıkları tüm namazlarını iade ederler. Aynı şekilde bir kişi, eğer Müslüman olduktan sonra mürted olmuşsa ve bazı Müslümanlar da o, mürtedlikten dönüp Müslüman olmadan önce namazlarını onun arkasında onunla beraber kılmışlarsa; o Müslümanlar, onun arkasında kılmış oldukları tüm namazları iade ederler.

 

Sonraki için tıkla:

 

KADIN'IN ERKEKLERE İMAM OLMASI